Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajo
- 3-4 łyżki otrębów owsianych (
można zastąpić bułką tartą)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kumin
- słodka i ostra papryka w
proszku
- czosnek granulowany
Soczewice
ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Osobno ugotować
marchewkę, pietruszkę, seler i por i również ostudzić. Cebulę i czosnek
posiekać i podsmażyć na oleju. W blenderze zblendować soczewicę, ugotowane i
podsmażone warzywa. Dodac jajo i otręby (ewentualnie bułke tartą) oraz warzywa.
Miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do niewielkiej formy keksowej
piec ok 60 minut. Kroić po przestudzeniu, żeby sie nie kruszyło. Smacznego!
Aga
Uwielbiam soczewicę, jest cudowna bo można przygotować z niej tyle różnych dań :) Bardzo fajny przepis, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety:)
OdpowiedzUsuńA kto nie lubi pasztetów?:P
OdpowiedzUsuń