niedziela, 7 września 2014

Ciasto bez pieczenia z kakaową kaszą manną



Co jakie czas nastaje nowa moda. Moda na bycie fit, na jedzenie kaszy jaglanej, na jedzenie wszystkiego co eko i bio. Oczywiście tego nie neguję, wręcz przeciwnie- popieram zdrowe jedzenie i zdrowy styl życia, lecz wszystko należy robić z umiarem. Kaszę jaglaną bardzo polecam, ma sporo krzemu, dzięki któremu będziemy mieć piękne włosy i mocne paznokcie. Lecz dziś przepis na wykorzystanie innej kaszy, może nieco zapomnianej. Kaszę mannę można wykorzystać w wielu potrawach w wariantach na słodko i wytrawnie. Można  z niej zrobić m. in śniadaniowy pudding z jagodami. Dziś przedstawiam wersje deserową, w postaci ciasta bez pieczenia.

Składniki:
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • 100 g masła
  • galaretka, np agrestowa lub cytrynowa
  • śliwki


Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Za spód do ciasta posłużą nam herbatniki. Wykładamy nimi blaszkę. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i cukrem z wanilią. Mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło. Do gotującego sie mleka z dodatkami dodajemy wymieszaną kaszę z kakao. Gotujemy do zgęstnienia masy. Gorącą kaszę przelewany na herbatniki. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody. Śliwki kroimy i wykładamy na masę z kaszy manny. Zalewamy tężejąca galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Aga

1 komentarz:

  1. Mmm, to zdecydowanie moja ulubiona kasza :) Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...