A tutaj przykład jak w sałatce możemy wykorzystać kaszę gryczaną
Poniżej przedstawiam opis korzyści jakie płyną ze spożywania kaszy gryczanej i w ogóle gryki. Zapraszam do lektury :)
Gryka
Gryka pospolita jest jednoroczną rośliną uprawną zaliczaną do rodziny rdestowatych.
Jest bogatym źródłem :
- sacharydów,
- białek o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym,
- tłuszczów,
- witamin
- składników mineralnych.
Na uwagę zasługuje znaczna zawartość błonnika pokarmowego o zróżnicowanym składzie frakcyjnym oraz
innych związków biologicznie aktywnych , których poziom zależy od gatunku,
odmiany, części anatomicznej gryki, a także warunków środowiska, w których jest uprawiana.
Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych, a szczególnie rutyny(to jest ta substancja, która polepsza nasza odporność i zawarta jest w popularnym Rutinoscorbin;) i innych flawonoidów, gryka
uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm
człowieka. Do pozyskiwania rutyny wykorzystuje się części nadziemne rośliny w
fazie kwitnienia. Oprócz rutyny gryka jest bogatym źródłem wielu związków
charakteryzujących się działaniem przeciwutleniającym, takich jak: tokoferole,
kwercetyna, kemferol oraz kwasy fenolowe. Związki te wraz ze sterolami
roślinnymi zasługują na uwagę ze względu na możliwość zastosowania ich do
produkcji biożywności. Rozwój chorób dietozależnych, takich jak: cukrzyca,
choroby wieńcowe, choroby nowotworowe, otyłość, miażdżyca coraz częściej
skłania producentów żywności do wzbogacania produktów spożywczych w związki o
działaniu prozdrowotnym. Sugeruje się, że zwiększone spożywanie produktów gryczanych może
ograniczać rozwój choroby
wieńcowej.
Badania na zwierzętach wykazały możliwość wykorzystania gryki w celu
złagodzenia dolegliwości związanych z kamicą żółciową, co wiązane jest z
właściwym stosunkiem aminokwasów.
Gryka jest wykorzystywana w profilaktyce :
- chorób nowotworowych,
- leczeniu stanów zapalnych,
- chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze, kruchość naczyń włosowatych oraz miażdżyca.
Zapobiega również powstawaniu nowotworów piersi poprzez zmniejszanie poziomu estradiolu w
surowicy krwi.
Substancje zawarte w gryce:
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- obniżają ciśnienie krwi
- utrzymują w niej niski poziom cukru.
Ze względu na obecność substancji prozdrowotnych w gryce, coraz
częściej jest ona wykorzystywana w przemyśle spożywczym, głównie do produkcji
płatków oraz jako dodatek wraz z ryżem i kukurydzą do produkcji pieczywa. Coraz
bardziej popularna jest również mąka gryczana, która łatwo komponuje się z
innym składnikami ciast i potraw. Mąka gryczana nie zawiera glutenu, dlatego
może być stosowana w diecie osób chorujących na celiakię. We Włoszech bardzo
popularne są naleśniki przygotowywane z mąki gryczanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)