Resweratrol należy do fitoestrogenów. Jest
naturalnym przeciwutleniaczem z grupy polifenoli znajdującym się m.in. w skórkach
winogron. W wysokim stężeniu występuje również w winie, głównie czerwonym.
Związek ten ma szeroki zakres aktywności
biologicznej, m.in. właściwości przeciwzapalne,
antyangiogenne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Resweratrol wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny.
Badania In vitro wykazały, że hamuje on rozwój procesów nowotworowych. Ponadto
chroni organizm
przed chorobami
układu krążenia
i neurodegeneracyjnymi, hamuje oksydację cholesterolu
frakcji LDL i agregację
płytek krwi.
Bogatym źródłem
resweratrolu jest korzeń rdestowca ostrokończystego,uprawianego głównie
w Chinach i Japonii. Orzeszki ziemne zawierają ten składnik w ilości 0,02 - 1,8
mg/g. Czarne odmiany winogron są najlepszym naturalnym źródłem resweratrolu, a
czerwone zawierają go więcej niż zielone. W świeżych skórkach winogron
występuje 50 - 100 mg tego związku na 1 g, co stanowi 5 -10 % ich biomasy. Największą
zawartością resweratrolu charakteryzują się czerwone winogrona odmiany Pinot
noir. Resweratrol występuje także w owocach jagodowych (morwa, żurawina,
borówka czernica, borówka brusznica, niejadalna czarna jagoda, borówka
amerykańska, czarna porzeczka, truskawki, maliny), w owocach chlebowca,
jabłkach, jak również w orzechach, orzeszkach ziemnych oraz w niektórych
ziołach. Ponadto związek ten został zidentyfikowany w liściach i kwiatach
następujących roślin: gniot, ciemiężyca biała, orchidea, sosna zwyczajna i
rabarbar.
Liczne badania
wykazały obecność resweratrolu w kakao, czekoladzie oraz w skórkach pomidorów.
Rdestowiec
ostrokończysty, zawierający resweratrol, od dawna używany był przez lekarzy w
medycynie Dalekiego
Wschodu w leczeniu schorzeń układu krążenia, stanów zapalnych skóry oraz w
hamowaniu procesów zapalnych. Lekarze nie wiedzieli wtedy, że to resweratrol
odpowiada za efekt leczniczy. Dopiero kilka lat temu wzrosło zainteresowanie
tym związkiem za sprawą paradoksu francuskiego. Stwierdzono, że w państwach
położonych w basenie Morza Śródziemnego występuje niski wskaźnik śmiertelności
w wyniku schorzeń sercowo-naczyniowych, pomimo że dieta bogata jest w tłuszcze
nasycone. Zjawisko to powiązano z regularnym spożywaniem umiarkowanych ilości czerwonego
wina. Sugerowano, że wino powoduje wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL(
twz. „dobry” cholesterol), ze względu na zawarty w nim alkohol (spożywany w
ilości 20 -30 g, miał obniżać ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną
mięśnia sercowego o 40 %). Po przeprowadzonych doświadczeniach okazało się
jednak, że zawartość cholesterolu frakcji HDL w surowicy ludności
zamieszkującej Francję nie jest większa niż u ludzi innych narodowości. Zaczęto
więc szukać kolejnej przyczyny paradoksu francuskiego. Dokładna analiza
składników wina wykazała, że związkiem zmniejszającym ryzyko wystąpienia chorób
układu krążenia jest właśnie resweratrol.
źródło: http://www.fitandfood.pl//
źródło: http://www.zawinem.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)