Przepis na bardzo popularną
sałatkę gyros. Chętnie jest przygotowywana zwłaszcza w okresie letnim, jako
dodatek do grilla, ale i także na wszelkiego rodzaju imprezy. Dość szybka w
przygotowaniu, stanowi ciekawą odmianę od tradycyjnych sałatek jarzynowych.
Często przygotowywana w wersji warstwowej, ja jednak wymieszałam wszystko
razem.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska (ja
odcinam rdzenie z każdego liścia)
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
3-4 ogórki konserwowe
przyprawa kebab/gyros
1 łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
Kurczaka pokroić w małą kostkę, obsypać przyprawą gyros, dodać rozgnieciony czosnek i łyżeczkę oleju. Wymieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Kukurydzę odsączyć, pozostałe składniki pokroić na drobno. Kurczaka usmażyć, odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ketchup wymieszać z majonezem, a na koniec z warzywami i kurczakiem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
znam ten przepis i uwielbiam tą sałatkę u sumie cała rodzina z przyjemnością sie ja zajada :) u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :) mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
znam ten przepis i uwielbiam tą sałatkę u sumie cała rodzina z przyjemnością sie ja zajada :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html