poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczki dla spóźnialskich...z ziemniakami



Wspaniałe pierniczki nie wymagające długie czasu oczekiwania. Mięciutkie i puszyste od razu po upieczeniu. Nie trzeba odkładać ich do zmięknięcia, co jest ogromnym plusem. A to wszystko za sprawą ziemniaków dodanych do ciasta. Jedyną wadą jest to, że ciasto wychodzi bardzo miękkie i jest trochę zabawy przy wycinaniu pierniczków i ich przenoszeniu na blaszkę. Ale myślę, że dla takiego pysznego efektu można się troszeczkę pomęczyć. Przepis dla spóźnialskich, myślę nawet, że można trochę przyspieszyć proces ich produkcji umieszczając ciasto w zamrażalce zamiast w lodówce (oczywiście należy uważać, żeby nie zamarzły :)

Pierniczki znalezione tutaj.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (ja wykorzystałam z obiadu, były lekko słone, ale to nie wpłynęło na smak pierniczków)
  • 2 szklanki mąki (+/- 1/3 szklanki)
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 110 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka z czubkiem przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao


Miód, cukier oraz przyprawę korzenną umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Masę zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do połączenia się składników. Ziemniaki przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać masę korzenną i zmiksować wszystko blenderem. Mąkę połączyć z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszać. Na koniec wmieszać ubite jajko. Gdyby ciasto było za luźne należy dodać trochę więcej mąki (do 1/3 szklanki). Ciasto umieścić w lodówce na noc.

Ciasto należy rozwałkować na ok 1/2 cm grubości, mocno podsypując mąką (baardzo mocno). Wycinać dowolne kształty. Można pobawić się w nadziewane pierniczki, ale z tym ciastem to raczej ciężka robota.

Autorka podaje, że pierniczki należy piec w 175 st. C przez ok. 10 minut. Ja jednak swoje piekłam w 200 st. przez ok. 15 minut wtedy lepiej się dopiekały. Po wyjęciu z piekarnika nie należy od razu ściągać ich z blaszki, gdyż są jeszcze miękkie. 
 Przepis bierze udział w akcji:
Ewka

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...