Wspaniałe pierniczki nie
wymagające długie czasu oczekiwania. Mięciutkie i puszyste od razu po
upieczeniu. Nie trzeba odkładać ich do zmięknięcia, co jest ogromnym plusem. A
to wszystko za sprawą ziemniaków dodanych do ciasta. Jedyną wadą jest to, że
ciasto wychodzi bardzo miękkie i jest trochę zabawy przy wycinaniu pierniczków
i ich przenoszeniu na blaszkę. Ale myślę, że dla takiego pysznego efektu można
się troszeczkę pomęczyć. Przepis dla spóźnialskich, myślę nawet, że można
trochę przyspieszyć proces ich produkcji umieszczając ciasto w zamrażalce zamiast w lodówce (oczywiście należy uważać, żeby nie zamarzły :)
Pierniczki znalezione tutaj.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (ja wykorzystałam z obiadu, były lekko słone, ale to nie wpłynęło na smak pierniczków)
- 2 szklanki mąki (+/- 1/3 szklanki)
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 110 g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka z czubkiem przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
Miód,
cukier oraz przyprawę korzenną umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do
rozpuszczenia cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Masę zdjąć z ognia i dodać
masło, wymieszać do połączenia się składników. Ziemniaki przełożyć do miski,
rozgnieść widelcem, dodać masę korzenną i zmiksować wszystko blenderem. Mąkę
połączyć z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy ziemniaczanej i
dobrze wymieszać. Na koniec wmieszać ubite jajko. Gdyby ciasto było za luźne należy
dodać trochę więcej mąki (do 1/3 szklanki). Ciasto umieścić w lodówce na noc.
Ciasto
należy rozwałkować na ok 1/2 cm grubości, mocno podsypując mąką (baardzo mocno).
Wycinać dowolne kształty. Można pobawić się w nadziewane pierniczki, ale z tym
ciastem to raczej ciężka robota.
Autorka
podaje, że pierniczki należy piec w 175 st. C przez ok. 10 minut. Ja jednak
swoje piekłam w 200 st. przez ok. 15 minut wtedy lepiej się dopiekały. Po
wyjęciu z piekarnika nie należy od razu ściągać ich z blaszki, gdyż są jeszcze
miękkie.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Rewelacyjny przepis!:)
OdpowiedzUsuń