poniedziałek, 11 listopada 2013

Zupa - krem z dyni na ostro

Uwielbiam zupy-kremy. Są cudownie rozgrzewające, można je przygotować z wielu warzyw i dodając różne przyprawy możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś dynia na ostro, z mielona ostra papryką i curry. W wersji orientalnej można dodać trochę mleczka kokosowego i będzie równie pyszna

Składniki:
  • 700 g miąższu dyni
  • 1 litr rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
Dynie pokroić w kostkę. Masło z olejem rozgrzać w garnku Wrzucić pokrojoną cebulę i ja zeszklić. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać kilka minut do lekkiego zeszklenia dyni ( uważać, żeby dynia się nie przyrumieniła). Zalać wszystko bulionem. Gotować ok 20-30 minut. Na koniec wsypać curry, ostra paprykę, sól i pieprz. Zmiksować na krem. Ozdobić kleksem śmietany i uprazonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Aga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...