Uwielbiam zupy-kremy. Są cudownie rozgrzewające, można je przygotować z wielu warzyw i dodając różne przyprawy możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś dynia na ostro, z mielona ostra papryką i curry. W wersji orientalnej można dodać trochę mleczka kokosowego i będzie równie pyszna
Składniki:
- 700 g miąższu dyni
- 1 litr rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta curry
- sól, pieprz
Dynie pokroić w kostkę. Masło z olejem rozgrzać w garnku Wrzucić pokrojoną cebulę i ja zeszklić. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać kilka minut do lekkiego zeszklenia dyni ( uważać, żeby dynia się nie przyrumieniła). Zalać wszystko bulionem. Gotować ok 20-30 minut. Na koniec wsypać curry, ostra paprykę, sól i pieprz. Zmiksować na krem. Ozdobić kleksem śmietany i uprazonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)