Sernik z rodzaju ciężkich i wilgotnych. Należy do jednych z moich
ulubionych. Wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy. W zasadzie
wystarczy tylko zmiksować ser, a następnie domieszać inne składniki.
Cierpkość żurawiny doskonale kontrastuje ze słodką masą serową. A polany
czekoladę smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 60 g stopionego masła/margaryny
- 135 g herbatników owsianych
Składniki
na masę serową:
- 750 g sera
- 1 szkl. śmietany
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu
- ½ opakowania budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru (można więcej, wg. uznania)
- 200 g żurawiny
Wszystkie składniki wyjąć kilka godzin wcześniej z
lodówki, powinny mieć temp. pokojową. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w
kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
Ciastka zmielić na proszek i wymieszać z tłuszczem.
Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć.
Ser, śmietanę, jajka i cukier wymieszać i zmielić
blenderem na gładką masę. Dodać ekstrakt i partiami czekoladę, delikatnie
mieszając drewnianą łyżką. Na końcu wmieszać przesianą mąkę z budyniem.
Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy, na wierzchu
ułożyć żurawinę.
Na spód piekarnika wstawić blachę z wrzącą wodą i
nagrzać go do 200 st. C. Wstawić ciasto, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć
temperaturą do 150 st. C i piec przez 1 godzinę. Sernik zostawić w piekarniku
do wystudzenia. A następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc. Przed podaniem można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać białą
czekoladą.
Ewka
Z żurawiną musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńHmm... Już się nie mogę doczekać, aż będę mogła żurawinę kupić...
Z żurawiną niestety jest tak, że ciężko ją dostać. Mnie udało się ją upolować w osiedlowym warzywniaczku. Myślę, że warto taki odwiedzić.
UsuńE.