Co prawda do świąt jeszcze bardzo daleko, ale taki makowiec chodził za mną od bardzo dawno. Z resztą, kto powiedział, że ciasta z makiem, to tylko ciasta świąteczne? W szafce miałam chyba 3 otwarte opakowania maku, więc postanowiłam je wykorzystać. Taki makowiec, jak dla mnie, z powodzeniem konkuruje z tradycyjnym makowcem krucho-drożdżowym. Tym bardziej, że jest równie smaczny i o wiele szybszy w przygotowaniu.
Składniki:
- 150 g maku
- 5 łyżek kaszy manny
- 125 g margaryny
- 300 g jabłek
- 4 jajka (żółtka oddzielić od białek)
- 150 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)
Rodzynki sparzyć, odsączyć i oprószyć mąką.
Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie dodając po 1 łyżce maku, dalej ucierać. Dodać kaszę mannę i jabłka starte na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej (najlepiej partiami). Na koniec dodać bakalie. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 50 min.
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)