czwartek, 17 października 2013

Makowiec japoński


Co prawda do świąt jeszcze bardzo daleko, ale taki makowiec chodził za mną od bardzo dawno. Z resztą, kto powiedział, że ciasta z makiem, to tylko ciasta świąteczne? W szafce miałam chyba 3 otwarte opakowania maku, więc postanowiłam je wykorzystać. Taki makowiec, jak dla mnie, z powodzeniem konkuruje z tradycyjnym makowcem krucho-drożdżowym. Tym bardziej, że jest równie smaczny i o wiele szybszy w przygotowaniu.

Składniki:
  • 150 g maku
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 125 g margaryny
  • 300 g jabłek
  • 4 jajka (żółtka oddzielić od białek)
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie (u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)
Mak zalać mlekiem (można użyć wody), wstawić na ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 minut (w zasadzie do momentu aż mleko wyparuje, uważać, żeby nie przypalić). Następnie zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

Rodzynki sparzyć, odsączyć i oprószyć mąką. 

Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie dodając po 1 łyżce maku, dalej ucierać. Dodać kaszę mannę i jabłka starte na tarce o małych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy makowej (najlepiej partiami). Na koniec dodać bakalie. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 50 min.

Ewka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...