wtorek, 8 października 2013

Domowa granola

Śniadanie jest takim posiłkiem który powinien dawać nam energetycznego kopa na cały dzień. Dziś propozycja na rewelacyjne śniadanie, na słodko, dzięki któremu będziemy przez cały dzień mogli góry przenosić:)


Składniki:
  • 500 płatków owsianych górskich
  • 100 g słonecznika
  • 100 migdałów
  • 100 pestek dyni
  • garść orzechów laskowych
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju


Do garnka wlać miód olej i wsypać cukier. Ciągle mieszając  rozpuścić cukier ( nie gotować!). W misce wymieszać suche składniki. Wlać olej, cukier i miód. Wymieszać wszystko. Nie przejmować się, że na początku masa nie będzie chciała się połączyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. N ablaszkę wysypać naszą owsiankową masę. Piec ok 20-30 minut do złocistej barwy. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż granola wystygnie. Gdy będzie zimna przełożyć do słoika lub puszek. Granola jest pyszna, chrupiąca. Można połamać ją na kawałki i spożywać w formie batoników.
Uwaga! Granola uzależnia;)




Smacznego!
Aga

                                                              Przepis bierze udział w akcji:
                                                          


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...