poniedziałek, 21 października 2013

Ciasto czekoladowe z malinami


Ciasto powstało na bazie przepisu na ciasto buraczkowe. Chciałam mieć recepturę na czekoladowy deser o podobnej strukturze i konsystencji, ale nie wymagające użycia buraczków. Jak wiadomo nie przez cały rok są tak samo dostępne. Udało mi się otrzymać bardzo smaczne ciasto i prawie taką samą konsystencję, jak w oryginale. Polecam.

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • 1 szklanka + 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • mrożone maliny
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Wymieszać z serkiem, jajkami, olejem i wodą. Dobrze wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać suche składniki. Dodać do mokrych i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozsypać maliny i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 st. C. Piec 60-70 minut. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
Ewka



3 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...