poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety z kani


Sezon grzybowy w pełni, a więc nie może zabraknąć  przepisów z grzybami w roli głównej. Tym razem przedstawiam nietypowe kotlety, bo z czubajki kani. Na szczęście te grzybki bywają na tyle duże, że jeśli zaopatrzymy się w kilka sztuk, z powodzeniem mogą stanowić danie obiadowe. Radzę tylko przy zbieraniu dokładnie się im przyjrzeć, żeby nie pomylić z innymi, niejadalnymi grzybami. Najlepiej używać młode grzyby, bo starsze mogą mieć nieciekawy zapach.
Składniki:
  • kapelusze od kani
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Kanie oczyścić, obsypać solą i pieprzem. Przygotować podobnie, jak zwykłe schabowe, tzn. zanużać w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na mniejszym ogniu, na złoty kolor, trochę dłużej niż zwykłe kotlety.

 Przepis bierze udział w akcji:

Ewka

3 komentarze:

  1. smak wakacji u babci i dziadka, na wsi :-) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiałam te kotlety robione przez mamę! strasznie dawno ich nie jadłam. Pora na grzyby i chętnie sobie przyrządzę ten smakołyk.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. wiem, że pychcioch bo robiłam już kiedyś :)....

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...