wtorek, 6 sierpnia 2013

Gulasz piwny


Chociaż nie jestem wielką fanką wieprzowiny, to ten gulasz jest moim ulubionym daniem. Doskonałe miękkie mięso, lekki posmak goryczki i gęsty sos, jednym słowem mniam ;) Polecam podać z czeskimi knedlikami, pyzami lub kaszą gryczaną.

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • puszka dowolnego jasnego piwa
  • bułka grahamka/kromka chleba graham/mąka pełnoziarnista
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę pokroić na drobno. Umiecić w średniej wielkości garnku i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso i podsmażyć aż lekko zbrązowieje. Dodać pół puszki piwa i dusić pod przykryciem do miękkości. Po tym czasie dodać pozostałe piwo i miąższ bułki/chleba lub 1 łyżkę mąki (dobrze rozmieszać). Dalej podgrzewać aż sos się zredukuje.

Przepis bierze udział w akcji:
Tydzień z piwem w tle
Ewka



2 komentarze:

  1. Fajne męskie danie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam mężowi bardzo podobne danie, ale dodałam whisky zamiast piwa. Nadal smakuje bardzo "męsko", ale jest dla mnie bardziej zjadliwe, niż na piwie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...