Rozpowszechnione przez Bakerellę drobne słodkości cieszą oko i podniebienie. Przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji można wpaść w zachwyt, widząc, jakie cuda można z nich stworzyć. Ozdobione robią wrażenie bardzo wyszukanych i skomplikowanych, a tak naprawdę jest to znana wszystkim bajaderka. Dlatego też, jeśli macie niezjedzone resztki ciast, nie czekajcie dłużej i zabierajcie się za cake popsy!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na
ciasto:
- 400 g pokruszonego ciasta (u mnie 2/3 murzynek i 1/3 ciasto ucierane)
- 200 g serka kremowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- aromat rumowy
Dodatkowo:
- czekolada gorzka/mleczna/biała lub kolorowy lukier
- różne posypki (maczek cukrowy, orzechy, wiórki kokosowe itp.)
Czekoladę
rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki na ok. 30
minut. Po tym czasie nabierać porcje ciasta (u mnie 22-23 g) i formować kulki.
Następnie wbijać w nie patyczki. Maczać w rozpuszczonej czekoladzie lub polewie
i dowolnie ozdobić.
Uwielbiam takie słodkości na jeden kęs:)
OdpowiedzUsuńIzka
Znakomity pomysl! Takie trufelki na patyczku... Ja zawsze mam ochote takie cudo zrobic i zawsze zatrzymuje mnie brak specjalnych foremek... :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl