środa, 28 sierpnia 2013

Biszkoptowy omlet z fasolką i brokułami

Przed nami ostatnie dni wakacji. Należy je wykorzystać więc intensywnie i smacznie:) Dziś na śniadanie przygotowałam przepyszny omlet biszkoptowy z fasolką szparagową i brokułami. Brokuły się rozpadły niestety, dlatego gdy będziecie je blanszować nie bierzcie prysznica w tym samym czasie, bo nie ma co marzyć o jędrnych, pięknych różyczkach brokuła. Omlet ten jest idealną propozycją na śniadanie albo na piknik, wtedy można go pokroić na trójkąciki i jeść jak pizzę:) Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 1/3 brokuła
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 2 jaja
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • masło i olej do smażenia

Fasolkę i brokuła zblanszować osobno ( tj gotować kilka minut). Odcedzić. Rozgrzać masło z olejem na patelni ( olej jest po to żeby masło się nie spaliło i nie wytworzyło rakotwórczych substancji), dodać fasolkę i smażyć chwilę, potem dodać brokuły i smażyć na małym ogniu. W tym czasie białka oddzielić od zółtek i ubić na pianę. Dodać zółtka, mąkę, sól i pieprz. Masę jajeczną wyłożyć na patelnie i smażyć pod przykryciem ok 8-10 minut.Po tym czasie omlet zsunąć na przykrywkę i odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu udekorować pomidorem i szczypiorkiem.



Warzywa Strączkowe - edycja letnia
 Fasola w letniej odsłonie
 Wegetariańskie Śniadania 
 Dietetyczne śniadania

Smacznego!
Aga

1 komentarz:

  1. Ale to musi byc pyszne. Do tej pory jadlam omket tylko na slodko, ale Twoja propozycja omletu,bardzo kusi i napewno wypróbuje.
    Pozdrawiam Joanna Nowicka

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...