Kolejny przepis na omlet. Tym razem całkowite
przeciwieństwo poprzedniego. To danie jest bardzo konkretne, z wieloma
dodatkami. Najlepsze w nim jest to, że można dodać praktycznie wszystko, na co
mamy ochotę. Polecam eksperymentować z różnymi warzywami, jak i wędlinami. Ja
często dodaję szpinak.
Składniki na 1
omlet:
- 2 małe jajka
- pół małego pomidora
- 1 mały ziemniak lub pół średniego
- szczypiorek lub 1 mała dymka
- dowolna wędlina
- ser żółty
Jajka rozbić
i rozbełtać. Pozostałe składniki, oprócz sera, pokroić na drobno. Wędlinę i
cebulę podsmażyć, dodać pomidora. Smażyć dalej, na końcu dodać ziemniaki i
zalać wszystko masą jajeczną. Gdy masa się zetnie, odwrócić omlet (ja robię to
tak, że przekładam na talerz i przy jego pomocy przerzucam nieusmażoną stroną
do dołu) i usmażyć z drugiej strony. Wierzch posypać tartym żółtym serem,
jeszcze podczas smażenia.
Ewka
Jaki pyszny,w Lidlu dni hiszpańskie więc u mnie omlet z chorizo :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda. Chciałabym dostać taki omlet na śniadanie do łóżka :)
OdpowiedzUsuńA ziemniak ma być surowy czy ugotowany? :)
Ziemniaki powinny być ugotowane. Omlet jest dobrym pomysłem na utylizację tych z obiadu :)
UsuńE.