poniedziałek, 29 lipca 2013

Omlet hiszpański





Kolejny przepis na omlet. Tym razem całkowite przeciwieństwo poprzedniego. To danie jest bardzo konkretne, z wieloma dodatkami. Najlepsze w nim jest to, że można dodać praktycznie wszystko, na co mamy ochotę. Polecam eksperymentować z różnymi warzywami, jak i wędlinami. Ja często dodaję szpinak.

Składniki na 1 omlet:
  • 2 małe jajka
  • pół małego pomidora
  • 1 mały ziemniak lub pół średniego
  • szczypiorek lub 1 mała dymka
  • dowolna wędlina
  • ser żółty
Jajka rozbić i rozbełtać. Pozostałe składniki, oprócz sera, pokroić na drobno. Wędlinę i cebulę podsmażyć, dodać pomidora. Smażyć dalej, na końcu dodać ziemniaki i zalać wszystko masą jajeczną. Gdy masa się zetnie, odwrócić omlet (ja robię to tak, że przekładam na talerz i przy jego pomocy przerzucam nieusmażoną stroną do dołu) i usmażyć z drugiej strony. Wierzch posypać tartym żółtym serem, jeszcze podczas smażenia.

Ewka

3 komentarze:

  1. Jaki pyszny,w Lidlu dni hiszpańskie więc u mnie omlet z chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda. Chciałabym dostać taki omlet na śniadanie do łóżka :)
    A ziemniak ma być surowy czy ugotowany? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki powinny być ugotowane. Omlet jest dobrym pomysłem na utylizację tych z obiadu :)

      E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...