czwartek, 4 lipca 2013

Gotowanie po studencku: Makaron z groszkiem i szparagami

Z makaronu można wymyślić bardzo wiele. Już nie raz uratował mnie w sytuacji pt. „pusta lodówka”. Tym razem jedno z najprostszych dań, jakie można wymyślić. Stworzone z resztek z mojej lodówki. Chociaż jest to danie wawaryjne, wyszło bardzo smaczne i niewykluczone, że jeszcze nie raz je powtórzę.

Składniki dla 2 osób:
  • 1-1,5 szklanki makaronu kolanka (mniej więcej, tyle, ile zazwyczaj szykujecie dla 2 osób)
  • ½ szklanki groszku
  • 3 cienkie zielone szparagi
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miękkiego sera żółtego, startego na tarce o małych oczkach
  • sól, biały pieprz, malutka szczypta gałki muszkatołowej
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Osobno ugotować do miękkości groszek i szparagi pokrojone w drobną kostkę (odciąć zdrewniałe końcówki). Makaron odcedzić (nie płukać zimną wodą!), wrzucić ponownie do garnka, dodać warzywa i pozostałe składniki. Chwilkę podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia sera i połączenia ze śmietaną.

 Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...