piątek, 21 grudnia 2012

Śnieżne kule





Przygotowań świątecznych ciąg dalszych. Oprócz ciast i pierniczków znalazł się czas na inne drobne słodkości. Tym razem przedstawiam przepis na śnieżne kule, bardzo smaczne i świąteczne ciasteczka. Smak migdałów i pomarańczy jest lekko wyczuwalny, dlatego też nie trzeba być wielkim fanem tych smaków. Bardzo szybko się je przygotowuje i równie szybko piecze. Naprawdę polecam.
Przepis pochodzi z tej strony, wprowadziłam trochę zmian. Wyszło 40 ciasteczek.

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła (u mnie margaryna)
  • 110 g mielonych migdałów
  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • cukier puder pół na pół z glukozą - do obtoczenia

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ja to zrobiłam drewnianą łyżką). Brać porcje ciasta i zlepiać kulki trochę większe od orzecha włoskiego, układać na natłuszczonej blaszce. Piec 12 - 15 min, do zezłocenia. Lekko przestudzić i obtoczyć w mieszance cukru pudru i glukozy.
 

Przepis bierze udział w akcji:

Ewka

1 komentarz:

  1. Pychotki...Chyba jeszcze jutro je zrobię:)))
    Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...