Przygotowań
świątecznych ciąg dalszych. Oprócz ciast i pierniczków znalazł się czas na inne
drobne słodkości. Tym razem przedstawiam przepis na śnieżne kule, bardzo
smaczne i świąteczne ciasteczka. Smak migdałów i pomarańczy jest lekko
wyczuwalny, dlatego też nie trzeba być wielkim fanem tych smaków. Bardzo szybko
się je przygotowuje i równie szybko piecze. Naprawdę polecam.
Przepis
pochodzi z tej strony, wprowadziłam trochę zmian. Wyszło 40
ciasteczek.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła (u mnie margaryna)
- 110 g mielonych migdałów
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- cukier puder pół na pół z glukozą - do obtoczenia
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ja to zrobiłam drewnianą łyżką). Brać porcje ciasta i zlepiać kulki trochę większe od orzecha włoskiego, układać na natłuszczonej blaszce. Piec 12 - 15 min, do zezłocenia. Lekko przestudzić i obtoczyć w mieszance cukru pudru i glukozy.
Przepis bierze udział w akcji:
Pychotki...Chyba jeszcze jutro je zrobię:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie!