sobota, 3 listopada 2012

Trufelki ziemniaczano-kokosowe


Przepis znaleziony na blogu Paleta smaku. Jak  tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że zostanie przeze  mnie przetestowany. Trufelki wyszły bardzo smaczne i wyglądały pięknie:) 
               
  Składniki:
  • puree z 1 średniego ziemniaka (ok. pół   szklanki)
  • pół szklanki cukru pudru
  • trzy czubate łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kropek olejku migdałowego, arakowego lub waniliowego ( u mnie arakowy)
  • 2 łyżki kakao
  • kolorowe posypki, wiórki kokosowe, kakao – do obtoczenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez dodatku soli!), jeszcze ciepłe rozgnieść na puree. Gdy zupełnie wystygną wymieszać z cukrem, wiórkami i olejkiem, dodać kakao i wyrobić na gładką masę. Formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą obtoczyć w wybranej posypce.
Odstawić do przesuszenia na ok. 2-3 godziny. Trzymać w zamkniętym pudełeczku lub folii.

Aga


2 komentarze:

  1. Ale pomysł! Czego się nie da zrobić z ziemniaka? :P Ślicznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyglądają i na pewno też tak smakują:) Muszę również przetestować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...