Przepis znaleziony na blogu Paleta smaku. Jak tylko zobaczyłam ten
przepis, wiedziałam, że zostanie przeze mnie przetestowany. Trufelki
wyszły bardzo smaczne i wyglądały pięknie:)
Składniki:
- puree z 1 średniego ziemniaka (ok. pół szklanki)
- pół szklanki cukru pudru
- trzy czubate łyżki wiórków kokosowych
- kilka kropek olejku migdałowego, arakowego lub waniliowego ( u mnie arakowy)
- 2 łyżki kakao
- kolorowe posypki, wiórki kokosowe, kakao – do obtoczenia
Ziemniaki
ugotować w mundurkach (bez dodatku soli!), jeszcze ciepłe rozgnieść na
puree. Gdy zupełnie wystygną wymieszać z cukrem, wiórkami i olejkiem,
dodać kakao i wyrobić na gładką masę. Formować w dłoniach kuleczki
wielkości orzecha włoskiego.
Każdą obtoczyć w wybranej posypce.
Odstawić do przesuszenia na ok. 2-3 godziny. Trzymać w zamkniętym pudełeczku lub folii.
Aga
Każdą obtoczyć w wybranej posypce.
Odstawić do przesuszenia na ok. 2-3 godziny. Trzymać w zamkniętym pudełeczku lub folii.
Aga
Ale pomysł! Czego się nie da zrobić z ziemniaka? :P Ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają i na pewno też tak smakują:) Muszę również przetestować ten przepis!
OdpowiedzUsuń