niedziela, 25 listopada 2012

Domowa przyprawa do piernika




Bardzo ciężko znaleźć w naszych sklepach przyprawę do piernika bez mąki i innych zbędnych dodatków. Są takie, które są bardzo dobre, nie twierdzę, że nie, ale można też trafić na takie, w których mąka to chyba połowa składu i przyprawą do piernika są tylko z nazwy. Dlatego też postanowiłam przygotować swoją własną. I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona. Intensywna w smaku i zapachu nada każdemu piernikowi charakteru. Także następnym razem, przed pieczeniem piernika nie zastanawiajcie się tylko zróbcie swoją własną mieszankę, bo naprawdę warto.

Przepis z  tego bloga, zmniejszyłam tylko ilości składników.

Składniki:
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie mielonych goździków lub ziela angielskiego polecam zmielić w młynku do kawy, przesiać na sitku i z tego wziąć odpowiednią liczbę łyżeczek. Wyszło ok. 12 łyżeczek przyprawy. Ja swoją mieszankę przechowuję w torebce po goździkach i w torebce foliowej.


Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...