Bardzo
ciężko znaleźć w naszych sklepach przyprawę do piernika bez mąki i innych
zbędnych dodatków. Są takie, które są bardzo dobre, nie twierdzę, że nie, ale
można też trafić na takie, w których mąka to chyba połowa składu i przyprawą do
piernika są tylko z nazwy. Dlatego też postanowiłam przygotować swoją własną. I
muszę powiedzieć, że jestem zachwycona. Intensywna w smaku i zapachu nada każdemu
piernikowi charakteru. Także następnym razem, przed pieczeniem piernika nie
zastanawiajcie się tylko zróbcie swoją własną mieszankę, bo naprawdę warto.
Przepis z
tego bloga, zmniejszyłam tylko ilości składników.
Składniki:
- 5 łyżeczek cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki mielonych goździków
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
Wszystkie
przyprawy dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie mielonych goździków lub ziela
angielskiego polecam zmielić w młynku do kawy, przesiać na sitku i z tego wziąć
odpowiednią liczbę łyżeczek. Wyszło ok. 12 łyżeczek przyprawy. Ja swoją
mieszankę przechowuję w torebce po goździkach i w torebce foliowej.
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)