piątek, 26 października 2012

Gotowanie po studencku: Makaron z sosem serowo-brokułowym

Tym przepisem rozpoczynamy serię „Gotowanie po studencku”. Będziemy zamieszczać przepisy przygotowywane przez nas na co dzień, na stancji. Jak wiadomo studenci nie mają ani czasu, ani pieniędzy :P Dlatego też będziemy wykorzystywać łatwo dostępne i w miarę tanie produkty, a czas przygotowania będzie się mieścił w granicach 20-40 minut. Jeśli chodzi o porcje to będą one przeznaczone dla 1-2 osób.

Wracając do makaronu. Jest to danie z pewnością nie dla osób na diecie :P Pochłania mało czasu, a smakuje naprawdę dobrze. Do tego jest sycące...ale niestety mega kaloryczne. No nic, raz kiedyś można sobie pozwolić ;) Wyszła jedna duża porcja lub dwie raczej małe.
Składniki:
  • 1/3 brokuła (takiego standardowego z marketów)
  • 2 duże plastry dowolnej wędliny typu filet drobiowy lub szynka
  • 3 łyżki startego na tarce o dużych oczkach sera żółtego, najlepiej jakiegoś miękkiego (u mnie Zamojski)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
  • dowolny makaron
Brokuła podzielić na niewielkie kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Wędlinę pokroić na małą „kostkę” i podsmażyć na patelni. Dolać połowę kremówki, podgrzewać chwilę i dodać brokuła. Do miseczki wlać 3 łyżki kremówki z patelni, dosypać mąkę, dokładnie wymieszać, tak, żeby nie było grudek. Dolać resztę kremówki. Na patelnię wrzucić ser, wymieszać i dolać mąkę z śmietanką. Doprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż do lekkiego zgęstnienia. Można polać ugotowany wcześniej makaron lub wymieszać go razem z sosem jeszcze na patelni.


Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!


Niestety w postach z tej serii będą zdjęcia trochę gorszej jakości, ponieważ poza telefonem nie posiadam innego aparatu na stancji.


Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...