Idealny do
krokietów, naleśników wytrawnych oraz tak po prostu sam w zimny wieczór:)
Składniki:
- 1 kg buraków
- Włoszczyzna
- 1 listek laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta majeranku
- Szczypta oregano
- 6 łyżek octu
- 1 łyżka miodu
- Sól i pieprz
Buraki umyć,
obrać ze skóry, pokroić w plastry, włoży ć do dużego garnka. Włoszczyznę obrać,
umyć pokroić, włożyć do buraków, dodać ziele angielskie, listek laurowy, zalać
2 litrami wody. Gotować na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Dodać 3 łyżki
octu, by wywar nie stracił koloru. Później zmniejszyć ogień i gotować do 2
godzin. Doprawić majerankiem, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
łyżką miodu, solą pieprzem i resztą octu. Gotować jeszcze kilka minut
Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)