czwartek, 9 sierpnia 2012

Lasagne



 Składniki na farsz dla 6 osób:
  • 1 duża cebula- drobno posiekana
  • 4-5 ząbków czosnku- przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki- pokrojone w drobna kostkę
  • 5 łyżek oliwy z oliwek ( lub olej rzepakowy zwany oliwą północy;)  )
  • 450 g mielonego mięsa
  • 60 ml- czerwonego wina ( można pominąć)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 70g startego sera zółtego lub mozzarelli
  • 400 g płatów lasagne LUB można nie iść na łatwiznę i samodzielnie tak jak ja zrobić makaron ;)
Składniki na makaron:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
 
Sos pomidorowo-mięsny: Oliwę z oliwek rozgrzać na średnim płomieniu w głębokiej patelni lub garnku. Podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i mięso. Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojoną marchewkę. Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.  Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory oraz zalewę, wymieszać. Wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką ostrą.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Małymi porcjami wlewać mleko, intensywnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Sos gotować 5 minut.
Makaron: Przesiać do miski mąkę. Zrobić dołek i wlać jaja. Dodać sól oraz wodę. Wymieszać wszystko by miało zwartą lecz nie twardą strukturę. Podzielić na części i rozwałkować. Pokroić w kwadraty lub prostokąty. Gotować po kilka płatów we wrzące, osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok 3 minuty.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Formy do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wlać 3 łyżki sosu beszamelowego. Na sos wyłożyć płaty makaronowe. Na płaty lasagne wyłożyć część mięsa, polać sosem beszamelowym i znów przykryć makaronem. Powtarzać do wyczerpania składników. Gdy forma będzie wypełniona, przykryć płatem lasagne i posmarować sosem beszamelowym. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut. 
SMACZNEGO!!!



















Aga

3 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi ochoty na kuchnię włoską:) Sama przymierzam się do założenia bloga, ale obawiam się, że po kilku wpisach zabraknie mi pomysłów.
    Tobie życzę powodzenia i wytrwałości w prowadzeniu bloga!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Że też chce Ci się robić makaron ;p Ja zawsze robiłam z gotowego. Chociaż ostatnio miałam domowy i chyba rzeczywiście lasagne była lepsza :)

    E. ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście, że lepsza! A jaka satysfakcja, jak się uda;)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...